opSicilie  -  in de omgeving  -  siciliaanse wijnen

opSicilie - Siciliaanse wijnen op SicilieDon't speak Dutch? Click here! opSicilie - facebookopSicilie - volg ons op twitter

Bij een lekker Siciliaans gerecht hoort uiteraard een heerlijke, Siciliaanse wijn! Op deze pagina vindt u informatie over de geschiedenis van de Siciliaanse wijn. Daarnaast hebben we enkele Siciliaanse kwaliteitswijnen voor u op een rij gezet en kunt u meer lezen over de wijnen van wijnproducent Antonello Cassarà.

Wilt u weten hoe u de wijnen van Antonello Cassarà kunt bestellen, klik dan hier.

Salute!

opSicilie

opSicilie  -  in de omgeving  -  siciliaanse wijnen  -  de geschiedenis van de Siciliaanse wijn

opSicilie - Wijngaarden op Sicilie

De wijnbouw werd ongeveer 4000 jaar geleden op Sicilië geïntroduceerd. Naast wijn, zijn olijfolie en graan er altijd de belangrijkste landbouwproducten geweest. In de 19e eeuw nam de wijnproductie behoorlijk toe met wijnen in de Marsalastreek en gemengde wijnen uit andere provincies, waar met name in Noord-Italië veel vraag naar was. De wijnbouw werd rond 1880 echter bijna volledig vernietigd door de fylloxera (druifluis). Door de kruising met een Amerikaanse wijnrank, ontstond een variant die resistent is tegen de druifluis en aan het begin van de 20e eeuw begon de wijnbouw al weer te floreren.

Tot aan de jaren '60 van de vorige eeuw stond Sicilië met name bekend om de likeurwijnen uit Marsala, maar in de jaren '70 kwamen er steeds meer goede witte wijnen van het eiland, zoals de Regaleali bianco, de Nozze d'oro Tasca, de Feudo dei fiori en de Colomba Platino. In de jaren '80 was er een sterke ontwikkeling van rode wijnen die eerst in houten vaten en vervolgens in de fles werden gerijpt, zoals de  Duca Enrico van het wijnhuis Corvo. Rond het jaar 2000 werd de rode wijn die van de regionale druivensoort Nero d’Avola is gemaakt erg populair.

In de laatste 10 jaar zijn er steeds meer Siciliaanse wijnproducenten bijgekomen, die zich richten op de productie van hogekwaliteits- wijnen. Er zijn inmiddels 22 DOC (Denominazione di Origine Controllata, een officiële aanduiding die een bepaalde kwaliteit garandeert) en 1 DOCG, de Cerasuolo di Vittoria. Voor de in 1992 ingevoerde wijnkwalificatie DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, gelden nog hogere kwaliteitseisen.

opSicilie  -  in de omgeving  -  siciliaanse wijnen  -  kwaliteitswijnen

opSicilie - Siciliaanse wijnen

We hebben enkele Siciliaanse kwaliteitswijnen voor u op een rij gezet. Indien u meer over deze en andere goede wijnen wilt lezen, kunt op de links naar de Engelstalige websites van de betreffende wijn- producenten klikken.

De genoemde kwaliteitswijnen zijn o.a. bij Enoteca a' Cannata in Balestrate verkrijgbaar. a' Cannata is deelnemer aan de opSicilie card.

Voor meer informatie over de opSicilie card, klik hier.

opSicilie - Benede, Alessandro di Camporeale
Alessandro di Camporeale

Azienda vinicola Alessandro di Camporeale is een familiebedrijfje, dat in het begin van de 20e eeuw is opgericht. Het bevindt zich in Camporeale en maakt onderdeel uit van DOC Monreale.

Wijn:   Druivensoort:
     
Kaid (wit)   Sauvignon blanc
Benedè (wit)   Catarratto
Il Donnatà (rood)   Nero d’avola
Kaid (rood)   Syrah
     
Aanvullende info   Bezoek de website
opSicilie - D'istinto Nero D'Avola - Calatrasi
Calatrasi Mediterranean Domains

Calatrasi Mediterranean domains is een groot bedrijf met wijngaarden in Sicilië, Apulië en Tunesië, is een van de belangrijkste wijnproducenten van Sicilië en maakt onderdeel uit van DOC Monreale. Het bedrijf dat door de broers Micchichè is opgericht produceert diverse kwaliteitswijnen die over de gehele wereld worden geëxporteerd. Het heeft diverse wijngaarden vlakbij zee, maar ook hoog boven zeeniveau, zoals bij Corleone (1000 m). Ondanks de omvang van het bedrijf kiezen de broers Micchichè voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

Wijn:   Druivensoort:
     
D'istinto (wit)   Catarratto en Chardonnay  
Magnifico (rood)   Nero d'Avola, Syrah, Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon
D'istinto (rood)   Nero d'Avola
     
Aanvullende info   Bezoek de website
opSicilie Kheirè - Gorghi Tondi
Gorghi Tondi

Wijnproducent Gorghi Tondi maakt onderdeel uit van DOC Marsala. Het bedrijf bevindt zich in het  WNF natuurreservaat “Lago Preola en Gorghi Tondi”, vlakbij Mazara del Vallo. De wijnproducent heeft zijn naam ontleend aan een van de twee meren van het natuurgebied, Lago Preola en Gorghi Tondi.

Wijn:   Druivensoort:
     
Il Bianco Rajah (wit)   Zibbibbo
Kheire (wit)   Grillo
Coste a Preola (rood)   Nero d’Avola en Syrah
     
Aanvullende info   Bezoek de website
opSicilie - Grillo Parlante - Fondo Antico
Fondo Antico

Azienda vinicola Fondo Antico verbouwt al zo’n 100 jaar druiven, maar is pas in 1995 begonnen met het bottelen van hun eigen wijnen. De laatste jaren richt de wijnproducent zich met name op van oorsprong Siciliaanse druivensoorten.

Wijn:   Druivensoort:
     
Grillo parlante (wit)   Grillo
Versi bianco (wit)   Grecanico, Inzolia, Grillo
Canto (rood)   Nero d’Avola
     
Aanvullende info   Bezoek de website
opSicilie - Kilim Rosso - Antonello Cassarà
Antonello Cassarà

De wijnproducent Antonello Cassarà in Alcamo produceert 16 verschillende wijnen. Hier vindt u meer informatie over Antonello Cassarà. Gelijk bestellen? Dat kan ook: webshop.

Wijn:   Druivensoort:
     
Kilim (wit)   Chardonnay
Jacaranda (wit)   Sauvignon blanc en Grillo
Kilim (rood)   Cabernet Sauvignon en Merlot
     
Aanvullende info   Bezoek de website
opSicilie - Lu Patri - Baglio del Cristo di Campobello di Licata
Baglio del Cristo di Campobello di Licata

Het familiebedrijf Baglio del Cristo di Campobello di Licata heeft in het heuvelachtige gebied in de buurt van de Valle dei Templi in Agrigento wijngaarden op 230 – 270 meter boven zeeniveau. De combinatie van kennis, dedicatie en liefde voor de wijn van de eigenaren levert wijnen van zeer hoge kwaliteit op. De namen van hun wijnen worden voornamelijk ontleend aan het Siciliaanse dialect.

Wijn:   Druivensoort:
     
Lalùci (wit)   Grillo Igp Sicilia b
Lu patri (rood)   Nero d’Avola Igp Sicilia
     
Aanvullende info   Bezoek de website

Lalùci is Siciliaans voor "La luce", wat "het licht" betekent. Lu patri is Siciliaans voor "il padre" en betekent "de vader".
De nieuwe opSiciliecard!

haal meer uit je vakantie met de opsiciliecard - opsiciliecard.nl

opSicilie  -  in de omgeving  -  siciliaanse wijnen  -  antonello cassarà

opSicilie - wijnproducent Antonello Cassarà in Alcamo op Sicilie

De familie Cassarà verbouwt al meer dan drie generaties lang druiven in Alcamo. In 2007 kwam de droom van Antonello, de huidige eigenaar van Antonello Cassarà, uit en kwamen de eerste gebottelde Cassarà wijnen op de markt. En niet zonder succes! Ondanks het feit dat de wijnproducent relatief jong is, hebben de wijnen van Antonello Cassarà namelijk al diverse prijzen gewonnen, zoals:

Jacaranda 2008 (Chardonnay):

Gouden medaille Concours Mondial de Bruxelles 2009 (*)

Kilim Rosso 2007 (Cabernet Sauvignon en Merlot):

opSicilie - Grote Gouden MedailleGrote Gouden Medaille Concours Mondial de
Bruxelles 2010
(*)

Kilim Bianco 2007 (Chardonnay):

Gouden medaille Concours Mondial de Bruxelles 2008 (*)

(*) Het Concours Mondial de Bruxelles werd opgericht in 1994 en is in de loop der jaren één van de beste wedstrijden ter wereld geworden met meer dan 6000 wijnen en gedistilleerde dranken uit de hele wereld in competitie. De jury van het Concours Mondial is volledig samengesteld uit de grootste internationale professionals van wijn en oenologen.

Antonello Cassarà verbouwt druiven in het heuvelachtige landschap in en om Alcamo. Een team van experts gebruikt de jarenlange ervaring en de nieuwste wijntechnieken om van deze druiven de heerlijkste kwaliteitswijnen te maken.

Bezoek de webite van wijnproducent Antonello Cassarà

Wilt u weten hoe u de wijnen van Antonello Cassarà kunt bestellen, klik dan hier, of scroll naar beneden.

opSicilie  -  in de omgeving  -  siciliaanse wijnen  -  webshop antonello cassarà

opSicilie - webshop Antonello Cassarà

Webshop van wijnproducent Antonello Cassarà

De wijnen van Antonello Cassarà bij u thuisbezorgd? Dat kan!

Bestel hier de wijnen online. Ondanks de gehanteerde verzend- kosten, kunt u de wijnen toch voor een zeer aantrekkelijke prijs aanschaffen, omdat u ze direct bij de wijnproducent zelf koopt.

De beschrijvingen van de diverse wijnen zijn in het Italiaans, maar als u op de Google Translate link klikt, kunt u ze o.a. naar het Engels laten vertalen. Om wijnen te kunnen bestellen, dient u zich eerst via de link "Registrati" (in Engels "Sign up") te registreren.

De levertijd is 5 tot 7 werkdagen.

opSicilie - druiven bioviola, Alcamo - Sicilie