opSicilie  -  in de omgeving  -  agenda

opSicilie - Amandelboom in bloei in Agrigento, SicilieDon't speak Dutch? Click here! opSicilie - facebookopSicilie - volg ons op twitter

Gedurende het gehele jaar vinden er diverse festiviteiten plaats. Leuk om te bezoeken zijn de zogenaamde sagre. Dit zijn dorpsfeesten die meestal in het teken staan van een typisch lokaal product, zoals de cannolo (zoete Siciliaanse lekkernij), de olijfolie, ricotta (een soort kaas), de truffel, enz. Tijdens deze sagre is er volop de gelegenheid de betreffende producten te proeven. De feesten worden vaak opgeluisterd met Siciliaanse volksmuziek en dans.

We hebben hieronder per maand aangegeven welke feesten u o.a. kunt verwachten. De exacte data waarop de feesten plaatsvinden, zijn vaak pas vlak van tevoren bekend. Wij zullen de definitieve data daarom via de website van de opsiciliecard doorgeven (zie service).

Wilt u direct de festiviteiten in een bepaalde maand zien, klik dan op een van de volgende links:

januari februari maart
april mei juni
juli augustus september
oktober november december

 

opSicilie  -  cultuur  -  agenda  -  januari

opSicilie - cultuur - Sfincia in Montelepre
Sagra della sfincia di priescia - Montelepre


Dorpsfeest in het teken van een typische dolce (zoete lekkernij), de sfincia. Omdat de bereidingstijd korter is dan die van veel andere dolci die ook worden gefrituurd, heeft de sfincia de toevoeging "di priescia" gekregen, wat letterlijk "haast" betekent. Tijdens dit feest kunt u gratis de met poedersuiker en kaneel bestrooide sfincia proeven.

Terug naar boven

opSicilie  -  cultuur  -  agenda  -  februari

opSicilie - carnaval in Sciacca
Carnevale - alle regio's


In februari of maart wordt er overal volop carnaval gevierd. Het carnavalsfeest in Sciacca is het bekendste en het grootste in de regio en trekt 200.000 bezoekers per jaar. Er zijn diverse optochten met bont versierde en door fanfares begeleide carnavalswagens en u kunt er genieten van toneel, dans en (live) muziek.

Sagra del mandorlo in fiore - Agrigento


Sagra vernoemd naar de amandelbomen die in deze periode in bloei staan. Het feest, waar u typische producten en gerechten kunt proeven, wordt opgeluisterd door muziek en dans van nationale en internationale folkloristische groepen.

Terug naar boven

opSicilie  -  cultuur  -  agenda  -  maart

opSicilie - San Giuseppe in Salemi
Festa di San Giuseppe - alle regio's


Elk jaar op 19 maart wordt San Giuseppe gevierd. Voor dit feest dat ongeveer een week duurt, worden overal altaren gebouwd, die vervolgens worden versierd met figuren van brooddeeg. In het plaatsje Salemi vindt u de meest indrukwekkende creaties. Ook kunt u hier zien hoe de vaak Bijbelse symbolen en bloemen van brooddeeg worden vervaardigd.

Paasfeest - alle regio's


Tijdens Pasen (in maart of april) vinden in veel plaatsen op Sicilië paasprocessies plaats. In Trapani en Erice worden diverse sculpturen die de lijdensweg van Jezus uitbeelden, door de straten van de stad gedragen. In Montelepre, vlakbij Balestrate, worden op Goede Vrijdag door meer dan 400 figuranten naast de kruisgang diverse belangrijke gebeurtenissen uit de Bijbel uitgebeeld. De processie in dit bergdorpje is een van de grootste in de omgeving.

Carnevale - alle regio's


Zie februari.

Terug naar boven

opSicilie  -  cultuur  -  agenda  -  april

opSicilie - Cannoli and friends in Piana degli Albanesi
Cannoli and friends - Piana degli Albanesi


Feest in het teken van de wereldberoemde cannolo met muziek, (eet)wedstrijden en natuurlijk veel proeverijen. Zie cannolo.

Settimana della Musica - San Vito Lo Capo


Week in het teken van de muziek. U kunt genieten van diverse muziekstijlen, zoals jazz, blues en folk en er zijn optredens van fanfares en theatergroepen.

Paasfeest - alle regio's


Zie maart.

 

Terug naar boven

De nieuwe opSiciliecard!

haal meer uit je vakantie met de opsiciliecard - opsiciliecard.nl

opSicilie  -  cultuur  -  agenda  -  mei

opSicilie - corteo storico in Castelvetrano
Sagra della cassatella - Castelvetrano


Dorpsfeest in het teken van de cassatella met traditionele muziek, proeverijen van typische producten, markt met oude ambachten, optochten met rijkelijk versierde Siciliaanse karren en straatartiesten. Zie cassatelle.

Festa del Santissimo Crocifisso - Monreale


Feest ter ere van de beschermheilige van Monreale met o.a. traditionele muziek, optredens van fanfares, paardenrennen en vendelzwaaiers. Op de derde en laatste dag van het feest wordt een beeld van de Santissimo Crocifisso door de stad gedragen.

Corteo storico di Santa Rita - Castelvetrano


Historische optocht door de straten van Castelvetrano met medewerking van diverse fanfares, vendelzwaaiers, straatartiesten en tientallen vrijwilligers, allen gekleed in middeleeuwse kledij. Het feest wordt afgesloten met een theatervoorstelling.

Festival internazionale degli aquiloni - San Vito lo Capo


Vliegerfestival met deelnemers van over heel de wereld. Voordat de vliegers in San Vito lo Capo te bewonderen zijn, zijn ze gedurende twee weken op tournee op Sicilië en doen ze ook Castellammare del Golfo aan.

Rassegna gastronomica Siciliamo - Marsala


Siciliamo, ofwel "amo Sicilia" (ik houd van Sicilië), is een feest in het teken van de Siciliaanse keuken met veel proeverijen van typische gerechten en producten.

Terug naar boven

opSicilie  -  cultuur  -  agenda  -  juni

opSicilie - festa di Gesu Nazareno in San Giovanni Gemini
Festa di Gesu Nazareno - San Giovanni Gemini


Feest ter ere van Jezus van Nazareth met als hoogtepunt de twee optochten van de Carro Trionfale, een 21 meter hoge en rijkelijk versierde en verlichte kar, die door twee stieren en tientallen gelovigen door de straten van het dorpje wordt voortgetrokken. De carro biedt plaats aan een fanfare, die de beide optochten, La Scinnuta op zaterdag en L’Acchianata op zondag, van muziek voorzien.

Festa della Madonna Maria SS. dei Miracoli - Alcamo


Feest ter ere van de beschermheilige van Alcamo met een historische optocht, live muziek, dansvoorstellingen, straatartiesten en sportieve evenementen.

Sagra della Cassatella - Buseto Palizzolo


Dorpsfeest in het teken van een typisch Siciliaanse lekkernij, de cassatella. Zie cassatelle.

Inycon - Menfi


Het oudste wijnfestival van Sicilië met uiteraard veel wijnproeverijen, maar ook met cabaret en live muziek.

Festa si San Pietro e del mare - Balestrate


Dorpsfeest met processies, een sagra in het teken van de vis, concerten, cabaret en afsluitend vuurwerk.

Terug naar boven

opSicilie  -  cultuur  -  agenda  -  juli

opSicilie - straatartiesten bij Stragusto in Trapani
Stragusto - Trapani


Festival in het teken van street food. Hier kunt u de heerlijkste, vaak typisch Siciliaanse, gerechten proeven, zoals pani ca' meusa, panelle, sfincione, couscous, enz. (Zie pagina Siciliaanse keuken) Het festival wordt opgeluisterd door straatartiesten en muzikanten.


Bij het zoutmuseum van Nubia (vlakbij Paceco) vindt jaarlijks het festival "Rosso aglio, bianco sale" (vert. "Rode knoflook, wit zout") plaats. De rode knoflook is sterker van smaak dan de witte variant en wordt voornamelijk in het gebied rond Paceco verbouwd. Er zijn diverse proeverijen en u kunt zien hoe het zeezout uit de zoutpannen wordt geschept.

Soul's Food Nights - Agrigento


Evenement waar u kunt genieten van blues-, soul- en gospelmuziek en de beste Siciliaanse wijnen en gerechten. De optredens vinden plaats in de Valle dei' templi met op de achtergrond de sfeervol verlichte Tempio della Concordia e di Giunone.

Festa di Sant'Anna - Castelbuono


Feest ter ere van de beschermheilige van Castelbuono met een historische optocht, vendelzwaaiers en een processie waarbij een beeld van de heilige Anna door de straten van het plaatsje wordt gedragen.

Terug naar boven

opSicilie  -  cultuur  -  agenda  -  augustus

opSicilie - vuurwerkspektakel in Selinunte


Dorpsfeest in het teken van de busiata, een typische pastasoort vernoemd naar de busa (breinaald), die de huisvrouwen vroeger gebruikten om de pasta de specifieke vorm te geven. Elk jaar wordt er tijdens deze sagra meer dan 600 kilo pasta bereid. Naast de verse busiata kunt u er genieten van diverse lokale wijnen.

Festa del Santissimo Salvatore - Cefalù


Katholiek feest ter ere van de heilige Salvatore, met een processie en een wedstrijd (an)tinna a mari, waarbij deelnemers op een ingezeepte mast moeten lopen en een vlag van het eind moeten halen. Het feest wordt afgesloten met vuurwerk.

Festa della bandiera - Caccamo


Feest met een middeleeuws karakter met o.a. vendelzwaaiers uit heel Sicilië, figuranten in middeleeuwse kledij, boogschutters, ridder- spelen en zwaardgevechten. Verder kunt u er lokale producten en gerechten proeven.

Sagra ra pasta a taianu - Cefalù


Sagra in het teken van een typisch lokaal gerecht, de pasta a taianu, dat stamt uit de tijd van de Arabieren. De naam taianu is dan ook afgeleid van een Arabisch woord, taio, dat het soort klei aanduidt, waarmee de terracotta potten werden vervaardigd, waarin de pasta werd gekookt.

Degustando la busiata con la spincia - Custonaci


Sagra in het teken van de busiate (zie Sagra della busiata - Salemi), met proeverijen van typisch lokale producten.

Festival internazionale di arti piriche - Selinunte


Groots vuurwerkspektakel in het kustplaatsje Selinunte.

Rievocazione storica Nostra Principalissima Patrona - Castellammare del Golfo


Dorpsfeest ter ere van de beschermheilige van Castellammare del Golfo, die in 1718 tijdens een slag tussen de Engelsen en de Spanjaarden afdaalde van de berg Monte delle Scale en de Engelsen verjoeg. De betreffende slag wordt tijdens de rievocazione door tientallen figuranten nagespeeld.

Soul's Food Nights - Agrigento


Zie juli.

Terug naar boven

opSicilie  -  cultuur  -  agenda  -  september

opSicilie - Sherbeth festival in Cefalù
Plas (per le antiche scale) - Castellammare del Golfo


Festival in het oude centrum van Castellammare del Golfo met straatartiesten, cabaret, live muziek en tentoonstellingen.

Settimana culturale Normanna (Nel segno di Guglielmo, Nel segno del gusto) - Monreale


Feest ter ere van een van de vroegere koningen van Sicilië met diverse proeverijen en als afsluiting een historische optocht.

Couscousfest - San Vito lo Capo


Misschien wel het bekendste feest op Sicilië met proeverijen van couscous uit diverse landen en van lokale producten, zoals wijnen, kaas, olijfolie, salami, honing, enz. Op het grote plein is elke avond live muziek.

Sherbeth festival - Cefalù


Festival voor de ijsliefhebbers: drie dagen lang staat Cefalù in het teken van versgemaakt ijs en kunt u er het ijs van 30 gelaterie uit binnen- en buitenland proeven.

Tempu ri capuna - San Vito lo Capo


Feest in het teken van de vis (in het bijzonder de capone) en de visvangst. Tijdens de Tempu ri capuna kunt u de heerlijkste visgerechten proeven.

Terug naar boven

opSicilie  -  cultuur  -  agenda  -  oktober

opSicilie - funghi fest in Castelbuono
Sagra Castelbuono e i funghi - Castelbuono


Tijdens dit dorpsfeest kunt u diverse typische gerechten met paddenstoelen en lokale zoete lekkernijen proeven en kunt u onder leiding van een gids het Parco delle Madonie bezoeken.

Terug naar boven

opSicilie  -  cultuur  -  agenda  -  november

opSicilie - muffulette
Mostra mercato dei prodotti artigianali e dell'olio nuovo - Altofonte


Proeverijen van lokale producten en in het bijzonder de buccellati (zoete lekkernij) en de olijfolie. Het feest wordt opgeluisterd met traditionele dans en muziek.

Sagra della Muffuletta - Poggioreale


Sagra met proeverijen van olijven (Nocellara del Belice) en olijfolie en van lokale gerechten waarin deze producten zijn verwerkt. De muffuletta, waarnaar de sagra is vernoemd, is een typisch, zacht, rond brood, dat met olijfolie wordt geserveerd.

Festival di Morgana - Palermo


Festival in het teken van de Siciliaanse marionetten, de zogeheten puppi. In het Museo Internazionale delle Marionette A. Pasqualino worden bijzondere puppi tentoongesteld en zullen er door poppenspelers uit diverse landen voorstellingen worden opgevoerd.

Terug naar boven

opSicilie  -  cultuur  -  agenda  -  december

opSicilie - Festa Immacolata concezione in Calatafimi
Kerstfeest - alle regio's


In de Kerstperiode zijn alle dorpjes en steden vrolijk verlicht en zijn er tientallen presepi viventi (levende Kerststallen). Meestal maken deze presepi deel uit van een Kerstmarkt met veel figuranten, waar u oude ambachten kunt zien en Siciliaanse producten kunt proeven.

Festa Maria SS. Immacolata - Montelepre


Feest ter ere van de heilige Maria met een processie op 7 december en aansluitend de Sagra della vastedda. De vastedda is een soort focaccia dat wordt geserveerd met olijfolie van het seizoen.

Festa Immacolata concezione - Calatafimi


Feest ter ere van de heilige Maria, dat La Mmaculatedda wordt genoemd. Het feest begint op 7 december met een uitgebreid feestmaal, de Tavulidda, en duurt tot aan de zonsopgang op 8 december. Om 04:00 uur in de ochtend vindt een bijzondere processie plaats: een beeld van Maria wordt door het dorp gedragen, terwijl de weg door de gelovigen met fakkels van gedroogd gras wordt verlicht (zie foto hiernaast).

Sagra della vastedda - Torretta


Dorpsfeest in het teken van de vastedda, een soort focaccia zonder gist, dat in Torretta wordt geserveerd met olijfolie, peper, zout, sardientjes en ricotta.

Sagra della Testa di Turco - Castelbuono


Sagra in het teken van de Testa di Turco, een zoete lekkernij, die volgens de overlevering voor het eerst werd gemaakt na de overwinning van de Noormannen op de Arabieren. Naast de Testa di Turco kunt u nog andere typische producten proeven en kunt u genieten van traditionele volksmuziek.

Sagra del buccellato - Caccamo


Dorpsfeest met proeverijen van de zoete lekkernij de buccellato en andere typische producten en rondleidingen in het kasteel door gidsen in middeleeuwse kledij.

Terug naar boven