opSicilie  -  in de omgeving  -  culinair  -  de siciliaanse keuken

opSicilie - De Siciliaanse keuken - De bekende Siciliaanse arancineDon't speak Dutch? Click here! opSicilie - facebookopSicilie - volg ons op twitter

De Siciliaanse keuken is misschien niet zo bekend als die uit Toscane, maar minstens even goed! Ten eerste de "snacks":

De arancina:
De arancina, letterlijk sinaasappeltje (zie foto), is een beroemde Siciliaanse lekkernij. Deze flinke rijstbal gevuld met kaas en ham of vlees en groente, kom je in iedere Siciliaanse snackbar tegen. Een van de lekkerste arancine vindt u in een bar in Alcamo, vlakbij Balestrate en Castellammare del Golfo.

Pane e panelle:
Panelle zijn dunne gefrituurde deegplakjes gemaakt van kikkererwtenmeel die met brood worden geserveerd. Deze snack wordt soms al 's ochtends vroeg door de plaatselijke bevolking gegeten.

Pane con la milza (dialect: pani ca' meusa):
Pane con la milza is brood met lever of milt, typisch Palermitaans en heeft een wat zoutige smaak. Ook al kun je dit op veel plaatsen kopen, de Pane con la milza uit Palermo vinden velen toch de lekkerste.

De sfincione:
De sfincione moet niet worden verward met de pizza, ook al worden voor beide gerechten vergelijkbare ingrediënten gebruikt. De bodem van de sfincione is een luchtige broodlaag (focaccia) die wordt bedekt met een mengsel van tomaten, uien, ansjovis, kaas (caciocavallo), olie, oregano en paneermeel. U kunt deze heerlijke snack zowel koud als warm eten.

opSicilie  -  in de omgeving  -  de siciliaanse keuken  -  antipasti, primi e secondi piatti

opSicilie - De Siciliaanse keuken - Sarde a beccafico

De Siciliaanse keuken bestaat natuurlijk uit meer dan alleen snacks! Enkele bekende en minder bekende gerechten:

Pasta con le sarde:
Dit is verreweg het beroemdste en meest gewaardeerde gerecht op Sicilië. Het is pasta met sardines en venkel en in Palermo ook vaak met tomatensaus, pijnboompitten en krenten. In Catania worden de sardines vaak vervangen door de ansjovis en noemen ze het pasta cche masculini (masculini betekent ansjovis in het Catanese dialect).

La caponata:
La caponata is een vegetarisch gerecht, gemaakt van gefrituurde groente (in het bijzonder aubergine en paprika) gemengd met olijven, kappertjes en selderie, en heeft een zoetzure smaak. Dit wordt vaak gegeten als antipasto, ofwel als een soort voorgerecht.

Sarde a beccafico:
Dit traditionele gerecht uit Palermo bestaat uit gepaneerde, gebakken en gevulde sardines. De vulling bestaat o.a. uit gebakken broodkruim, pijnboompitten, kaneel, druiven, rozijnen en ansjovis. Dit moet u absoluut een keer gegeten hebben (zie foto).

Bistecca alla palermitana:
Eén van de beroemdste gerechten van het eiland. Het Palermitaanse biefstukje is eerst door een kruidig paneermeel gehaald en vervolgens op een heet rooster gegrild. Lekker met citroensap!

De lijst van heerlijke gerechten is eigenlijk eindeloos, dus we zullen geen poging doen ze allemaal te noemen. Er zit voor u dan ook niets anders op dan vaak ons zonnige eiland te bezoeken, zodat u ze allemaal kunt proeven!

 

opSicilie  -  in de omgeving  -  de siciliaanse keuken  -  i dolci

opSicilie - De Siciliaanse keuken - De beroemde en heerlijk zoete cassata

Enkele typisch Siciliaanse zoete lekkernijen (dolci) die u volgens ons zou moeten proeven:

De cannolo:
Deze echte calorieënbom werd vroeger alleen tijdens carnaval gemaakt en is inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste Siciliaanse dolci (verzamelnaam voor de diverse desserts en zoete kleine gebakjes, taartjes en koekjes). Net als Siciliaanse cassata komen de cannoli waarschijnlijk uit de tijd van de Arabische overheersing. Ze bestaan uit een gefrituurde, opgerolde koek gevuld met zoete ricotta (gemaakt van geitenmelk) en soms gekonfijte vruchten en stukjes chocola. Het is het contrast tussen de zachte, bijna vloeibare vulling en de krokante, heerlijk ruikende opgerolde koek dat cannolo zo lekker maakt. Voor degenen die minder trek hebben, is er ook de cannolicchio, een kleine versie van de cannolo.

De cassata:
Ook een lekkernij (zie foto) die u absoluut moet hebben geproefd! Deze geglazuurde taart met cakelaagjes bereid met o.a. zoete ricotta, suiker en gekonfijte vruchten, kent diverse varianten. Zo wordt de cassata soms ook nog voorzien van een laagje amandelspijs en is hij in bepaalde delen van het eiland minder zoet. De zoetste cassata is die uit Palermo en deze is, volgens de Palermitanen, ook de lekkerste van Sicilië!

Brioche con gelato:
Het ijs zelf (gelato) is natuurlijk niet typisch Siciliaans, maar de combinatie met een zoet broodje (brioche) komt u hier vaker tegen dan in de rest van Italië. Een broodje ijs? Jazeker! Het klinkt misschien vreemd, maar als u dit eenmaal geproefd heeft, wilt u waarschijnlijk nooit meer een hoorntje... Daarnaast is het ijs hier van uitstekende kwaliteit, want het wordt bereid met vers fruit (en andere verse ingrediënten) en dat heeft door het warme klimaat een erg zoete smaak. Er zijn letterlijk honderden verschillende soorten ijs, van "normaal" vruchtenijs tot ijs met pistachenoten, chocolade-ijs met spaanse peper, sette veli (zeven lagen van diverse soorten chocola), het cassata-ijs en ga zo maar door. Let u wel op dat u uw ijsje koopt bij een gelateria artigiana, daar maken ze het verse ijs namelijk zelf.

La granita:
De basis granita wordt gemaakt van water (gemalen ijs), suiker en citroen en is een heerlijke dorstlesser. Er zijn talrijke varianten op de granita met citroen. Zo is er de granita met diverse soorten vers fruit, zoals perzik of peer, de granita met amandelen, met chocola, met pistachenoten en ga zo maar door. Op het plein voor het Teatro Massimo in Palermo staat een oud mannetje granita te verkopen. Hij is in de loop der jaren met duizenden toeristen op de foto gegaan en velen van hen hebben hem de foto opgestuurd, die hij vervolgens trots op zijn granitakarretje heeft opgeplakt.

Le cassatelle:
Cassatelle zijn met zoete ricotta gevulde dolci van deeg, bestrooid met poedersuiker. De vorm van de cassatella doet denken aan een kleine calzone, de bekende opgevouwen pizza. In een bar in Castellammare del Golfo, in de buurt van Balestrate, maken ze de heerlijkste cassatelle.

terug naar boven

De nieuwe opSiciliecard!

bestel de opsiciliecard via opsiciliecard.nl